Kontaktinformation
Kontakt
Västanfors Västervåla församling
Box 2012
737 02 Fagersta
Visa på karta

Tel: 0223-434 00
Fax: 0223-434 67

Skicka e-post till församlingen

Besöksadress: Lindgården,
Kyrkvägen 7

Öppettider expedition: Vardagar kl 8-12
och kl 13-16.

Lokalbokning Lindgården: tel 0223-434 07 epost

Brukskyrkans kafé:
Västmannavägen 10
Öppet vardagar kl 10-16. Tel: 0223-434 64

Västanfors kyrka är öppen vardagar kl 8-15 samt dagtid på helger.

I en krissituation

 

Förtroendevalda
Personal
Evenemangskalender
Om begravningen

Om begravningen

Det är viktigt att ta farväl. Särskilt viktigt är det vid livets slutliga avsked – döden. Seder i samband med en begravning fyller grundläggande mänskliga behov av trygghet och kontinuitet. Begravningsgudstjänsten i Svenska kyrkan fungerar som en ritual för avsked. Ett dödsfall kan vara upprörande och chockerande. Det kan i en sådan situation vara svårt att tänka logiskt och klart. Därför är det ofta bra att ta det lite lugnt i samband med dödsfallet; det är väldigt få saker som det egentligen är bråttom med. Man kan till och med vänta någon dag med att kontakta begravningsbyrån.

De allra flesta väljer att anlita en begravningsbyrå för att utföra tjänster i samband med begravningen. Det är lämpligt att i samråd med byrån avgöra hur mycket man vill ha hjälp med och vad man kan och vill göra själv.

Västanfors Västervåla församling driver sedan 2005 Kyrkans Begravningsbyrå. Läs mer på www.kyrkansbegravningsbyra.se

Läs mer om begravning på Svenska kyrkans hemsida.

Tacksägelseringning

En söndag i anslutning till begravningen ber man för den döde och de närstående i gudstjänsten. Samtidigt sker tacksägelseringning. En särskild inbjudan skickas ut till detta tillfälle. Detta gäller för den som tillhört Svenska kyrkan.

Information om begravningar i coronatider

Församlingens personal hjälper till med att ordna begravningsgudstjänst och eventuell minnesstund i enlighet med de anhörigas önskemål. Livesändning av begravningsakten kan vara ett alternativ. Det är de närstående till den avlidne som bestämmer om de vill anordna en minnesstund efter begravningsakten.

Skatteverket utökar inte kriterierna för att få anstånd för gravsättning eller kremering under coronaepidemin. Skäl för att medge anstånd kan exempelvis vara att en anhörig på grund av sjukdom inte kan ordna med gravsättning i tid. Det förutsätter dock att det inte finns någon annan anhörig som kan ordna med gravsättningen. Om anhöriga tillhör en riskgrupp eller befinner sig utomlands och inte kan delta vid begravningen utgör inte särskilda skäl för att få anstånd.

När det gäller praktiska frågor kring hantering av avlidna med coronasmitta, så finns det särskilda regler och rutiner för det.

Läs mer om begravning i coronatider på Svenska kyrkans hemsida

Relaterade artiklar