Kontaktinformation
Kontakt
Västanfors Västervåla församling
Box 2012
737 02 Fagersta
Visa på karta

Tel: 0223-434 00
Fax: 0223-434 67

Skicka e-post till församlingen

Besöksadress: Lindgården,
Kyrkvägen 7

Öppettider expedition: Vardagar kl 8-12
och kl 13-16.

Lokalbokning Lindgården: tel 0223-434 07 epost

Brukskyrkans kafé:
Västmannavägen 10
Öppet vardagar kl 10-16. Tel: 0223-434 64

Västanfors kyrka är öppen vardagar kl 8-15 samt dagtid på helger.

I en krissituation

 

Förtroendevalda
Personal
Evenemangskalender

Aldrig mindre än hopp - Ett biskopsbrev om klimatet

Cecilia Kjellin Eriksson · 2019-09-27

den 27 september släpptes det nya biskopsbrevet om klimatet i samband med bokmässan i Göteborg.

Läs mer om kyrkan och klimatet på Svenska kyrkans hemsida

Be för klimatet på bönewebben

Aldrig mindre än hopp - Ett biskopsbrev om klimatet

Tro och teologi är omistliga när vi står inför den kanske största krisen som hela mänskligheten samtidigt har att hantera. Klimatkrisen är också en andlig och existentiell kris. Kraften i vår tro är efterfrågad: det behövs hopp och mod som befriar till handling och bär oss genom nödvändiga förändringar av vår livsstil.

2014 kom Svenska kyrkans biskopar ut med ”Ett biskopsbrev om klimatet”. Sedan dess har mycket hänt. Hoten har kommit närmare. Ett globalt klimatavtal, Parisavtalet, har slutits. Inflytelserika ledare, som i USA och Brasilien, vill förhindra kraftfulla klimatåtgärder, samtidigt som kyrkoledare världen över samlar sig för jordens skull. Även religionsövergripande klimatinitiativ har sett dagens ljus. Genom en reviderad upplaga av biskopsbrevet om klimatet gör vi i Svenska kyrkan återigen vår röst hörd när det gäller att betona det nödläge mänskligheten befinner sig i, och att samtidigt peka på hoppet.

– Klimatförändringarna märks på samtliga kontinenter och forskarnas bild bekräftas av våra vänstift och partner runt om i världen. Det handlar om extremväder av olika slag, torka, bränder och översvämningar, men också om vad som händer när man inte längre kan lita på att regnen kommer, när sjukdomar sprids eller saltvatten tränger in i brunnar. Bränderna som rasar i Amazonas, ett av planetens viktigaste ekosystem, påverkar allt liv på jorden, säger biskop Mikael Mogren.

Ett långsiktigt engagemang

Kyrkan har sedan flera decennier engagerat sig i klimatfrågor, miljö- och rättvisefrågor. Det allra första biskopsbrevet om miljön gav biskoparna ut 1989. Den Gud vi tror på är en Gud som skapat och älskar jorden. Människan har ett unikt uppdrag som skapad medskapare. Det rymmer en särskild uppgift att skydda och vårda, förvalta jorden och de resurser vi fått. Att bidra till en helhetssyn och engagemang utifrån bästa tillgängliga kunskap är varje människas ansvar. Genom Jesus Kristus har Gud gått in i människans liv på jorden, det djupaste lidandet och döden. Jesus uppståndelse ger oss som lever här på jorden hopp om förnyelse och återställelse av allt Gud skapat.

– Vi behöver ett hopp som frigör handlingskraft. Hoppet kan börja i glädjen över naturens skönhet och Skaparens kärlek. Gud älskar världen och vill dess räddning (Johannesevangeliet 3:16-17). I detta kärleksprojekt har vi alla en särskild uppgift som vi kan ta oss an med Jesus som förebild och den heliga Andens kraft. Tro hjälper människor världen över att vända om, finna kraft och agera tillsammans för skapelsens och livets skull, också när det är svårt, säger biskop Mikael Mogren.  

Än är det inte för sent – men det är bråttom

Idag befinner vi oss mellan hot och hopp. Mänsklighetens handlingskraft står ännu inte i proportion till den enorma utmaningen. Både vår längtan och vår vrede behöver väckas; längtan efter en hållbar framtid och vreden över att en älskad skapelse är hotad. Vi behöver och kan nå fram till hopp som frigör handlingskraft.

Bön för klimatet

Evige Gud, hela jorden är full av din härlighet.
Till dig bär vi fram skapelsens våndor i klimatkrisens tid.
Vi ber om nåden att få göra gott,
som dina skapade medskapare.

Jesus Kristus, du har gått på vår jord och lever mitt ibland oss.
Gör oss känsliga för människors och hela skapelsens lidande.
Stärk oss i arbetet för ett värdigt liv,
i rättvisa och solidaritet med dem som lever
och kommer att leva.

Heliga Ande, modets och självbesinningens kraft,
du talar till våra samveten.
Trösta oss när vi lider och plågas av ångest.
Ge oss oro när vi domnar i bekvämlighetens ro.
Skapa om oss till att bli vad vi är:
en enda mänsklighet under samma himmel.
Amen

Läs mer om Svenska kyrkan och klimatet på svenskakyrkan.se/biskoparnas-brev-om-klimatet. Där hittar du också det aktuella biskopsbrevet som en pdf-fil.

Cecilia Kjellin Eriksson · 2019-09-27